Saturday, September 29, 2007

I Can Give You More Love Than Your Wife Can Give

Hahaha..
Is it? Tp I cuma bg love je la.. Sbb org bukannya tahu pun betul ke cinta tu cinta yg ikhlas atau cinta yang berhasrat.. maksud nya is my love for real? Atau hanya untuk mengisi kekosongan di hati? Atau hanya untuk membalut kelukaan? Atau kerana harta? Atau ia benar-benar cinta?
Kenapa manusia masih tak puas dengan adanya satu cinta dalam hati? Mengapa manusia masih mengharap ada cinta yang lain? Mengapa manusia masih mengejar cinta yang lain?
Mungkin atas kerana nafsu. Mungkin kerana tamak. Mungkin kerana boleh rasa 'I feel that I'm So Hot'.. Chanteknyer aku.. Hensemnye aku..
Kerana mengejar cinta, manusia sanggup berbohong. Berbohong atas nama Tuhan pun ada. "Sumpah awak takde org lain? Lillah?"
"Sumpah, Lillah, saya takde org lain"
Padahal..
Tidakkah mereka terfikir betapa malunya diri, hinanya diri kerana bersumpah atas nama Tuhan hanya kerana mahu menutup pembohongan untuk mengejar cinta.
Teringat pada kisah awal kejadian manusia.. Iblis memujuk Adam dan Hawa supaya memakan buah Quldi yang terlarang. Adam dan Hawa menolak. Namun Iblis berjaya memujuk Hawa agar mengajak Adam supaya turut merasa buah larangan tersebut.
Iblis berkata "Aku bersumpah atas nama Allah yang aku tidak berbohong. Makanlah buah ini dan kamu akan lebih bahagia di syurga"
Dan apabila mereka dicampakkan ke muka bumi, Hawa merintih memberitahu Adam, "Aku seakan tidak percaya ada makhluk yang berani bersumpah dengan nama Tuhan atas satu pembohongan."
Jadi sebenarnya, berapa ramai lagi sebenarnya manusia yang kini seberani Iblis Laknatullah.. yang berani bersumpah dengan nama Tuhan atas pembohongan demi pembohongan?
Fikir-fikirkan...

5 comments:

vinashal said...

i feel like this is kinda true. I can relate to what you said. The big question is always why.. Anyway we should move on and not waste our time with people who don't appreciate and respect us for who we are. What do u think?

Anonymous said...

ada org playboy & playgirl..why..?bukan mereka nak jadi mcm tu tapi mereka masih mencari dan tak faham dengan istilah cinta.Cinta nie halus hanya orang yang betul2 menghargai cinta itu akan merasainya.
Sayang kita boleh bagi kat saper2 tapi cinta hanya untuk seseorang yang special dan hanya diri sendiri kita jer yang tau..
mengapa harus cinta...?

Roseanne said...

People should read this.

Al-Haddy Adam said...

erm...salam..kisah yg u tulis 2 agk tersilap skit..dlm ayat Hawa memujuk Adam utk mkn buah khuldi 2...sbnrye xde sesiapa yg memujuk sesiapa...mereka berdua termakan pujukan iblis tersebut....versi yg u tulis 2 sebenrye versi bible....maaf,jika terkasar bahse dlm menegur....

Amor Rizan said...

hai al-haddy.. is it? tp rasanya i buat rujukan kat buku islamiah, tak tau lah kalau diorg pun buat rujukan kat tmpat lain.. wallahualam...

AMOR LOVE AMOR CINTA

It'll all get better in time right? No matter how hard....

CANTEKK?????

CANTEKK?????