Tuesday, March 2, 2010

Menjadi bongok

Kdg2 kita tau apa yg kita buat tu sgt bongok. Apa akibat yg kita buat tu lebih bongok. Dan apa yg kita derita atas kebongokan tu lebih bongok. but then kita sedar ketika kita tgh buat benda bongok tu kita suka melakukannya. Dan ketika merasai akibatnya kita masih melakukannya. Dan walaupun ketika derita atas kebongokan itu kita masih mengingatkannya sehingga ia berulang semula. mungkin tak ramai yg faham apa kebongokan yg aku maksudkan. well, anggap saja ia adalah masalah diri masing2. ada org rasa bongok bila jd bohsia but still membohsiakan diri. ada org rasa bongok bila jadi kuli, tp still mengkulikan diri. ada org rasa bongok bila jadi pencuri but still terus mencuri. ada org rasa bongok bila curang, but still mencurangkan diri. ada org rasa bongok bila menyintai suami org but still meneruskan cinta tu.
sampai bila perbuatan bongok tu berakhir? sampai bila nk hadap akibat bongok tu? sampai bila nk tanggung derita atas kebongokan yg sungguh bongok tu? bila mula memikir, mata jadi pejam. telinga tutup rapat. mulut terkunci. ya. benda yg aku buat ni sgt3 bongok. aku kena hentikan. aku bukak mata balik, aku pasang telinga dan mulut mula berkata-kata. owh. rupanya aku masih melakukan benda yg serupa. dan rupanya aku gembira dengan benda yg aku rasa bongok sebentar tadi.. jadi, adakah aku gembira menjadi bongok? fuck. fuck w this statement. i'm not happy. i cant be happy. can i be happy? no. aku cuma boleh happykan org tp aku tak happy pun. ye lah........ aku tak happy. so, di mana kegembiraan aku ketika menjadi bongok td? atau aku kena jadi lebih bongok dr sebelum ni supaya aku happy? habis tu bila agaknya aku boleh jadi pandai mcm org2 pandai kt luar tu? tp, pandai sgt ke org2 pandai kt luar tu? happy kah mereka menjadi pandai? bahagia kah hidup mereka? adakah mereka takde masalah langsung? atau mereka pun cuma pura2 happy tp sbnarnya mereka membongokkan diri dgn tidak mengaku masalah diri masing2? jd, kalau mereka yg pandai pun jd bongok sbb taknak mengaku kelemahan dan masalah diri masing2, siapa yg pandai sbnrnya? siapa yg betul2 happy hidup kat dunia sebenarnya? takde sapa rupanya. well, it's allrite then.. kalau dh bongok menjadi aturan hidup yg mmg aku kena jalani, biarlah. dan aku akan terus menjadi bongok. sbb aku mula rasa bahagianya lebih byk dari derita.

2 comments:

**LoSt cHaRMeD AnGeL** said...

Rizan, you've been tagged by me!

AkU said...

jatuh..bangun..terus jalan..>.<

AMOR LOVE AMOR CINTA

It'll all get better in time right? No matter how hard....

CANTEKK?????

CANTEKK?????