Tuesday, March 31, 2009

Cara-Cara Menasihati Bapok

Bapok memang mulut lahar. Tapi kenapa? Sebab nak tutup mulut2 anjing yg tak reti bahasa. Kalau korang benci bapok, korang carut2 kat dia, korang ingat bapok nak dengar? Sorry, bapok tu sudah tentu akan membalas semula carut-carutan itu dgn lebih kimakk. Malah bapok akan membalas dgn sumpahan lahar tujuh keturunan kat anjing2 tu.. So, kalau korang benci bapok dan tak ingin ada kaitan apa-apa dgn bapok, tk payahla korang berangan utk memberi kesedaran. Bapok bukanlah satu ketagihan spt ketagih heroin, morfin, syabu dsb.. Bapok bukanlah satu fesyen atau satu dance seperti breakdance, shuffle or tecktonik yang menjadi ikutan muda mudi yang akan berhenti when it's not hot anymore.. Sbb menjadi bapok BUKANLAH SATU PILIHAN. There is no such thing to say "aku taknak jadi bapok, so mulai esok aku akan berubah menjadi lelaki"... No.. There is no such thing.. It's ridiculous.. So, klau korang benci bapok, satu benda je yang korang leh buat.. Iaitu: JAUHILAH BAPOK. Just go. It wont do any good. Hati korang cuma akan bertambah hitam. Go. Get off.. Stop reading my fuckin blog..

Tapi.. kalau korang takde rasa benci pd bapok, cuma kdg2 rasa ingin membantu untuk menasihati bapok, biarlah dgn cara yg betul. So yg sedang membaca sekarang nampaknya adalah mereka2 yg masih putih hatinya, dan ingin menasihati bapok lah kan?? Ok.. Legakan nafas, smile.. :)

Berikut adalah antara perkara yang sering menjadi kesilapan utama masyarakat ketika menasihati bapok.



Nasihat Yang Salah= Menegur bapok drag supaya berhenti drag dan berubah menjadi lelaki

Akibat= Bapok sememangnya adalah lelaki. Dan ego mereka setinggi ego lelaki malah lebih dari itu. Mereka benci ditegur. Lelaki memang benci ditegur. Walaupun diorang tau benda diorang buat tu salah, tapi kalau ditegur, lelaki akan buat lagi teruk dari apa yg telah ditegur. It's human nature bagi seorang lelaki. Semua lelaki pun macam tu. So, apa nak dihairankan kalau sorang bapok tu akan menjadi lebih bapok yg lebih lahar bila ditegur? Sebab sah-sah bapok tu lelaki.

Cara Yang Betul= Jangan ditegur. Let it be. Kalau adik korang bapok, jangan marah diorang, sebab diorang akan lari jauh. Tapi rapati diorang. Jadi kawan karib diorang. What? Eewww you said?? !!Hey, they are your brother.. Kalau nampak diorang mula makeup, tanya diorang nicely, nak pergi mana. Kenapa perlu makeup. Sbb kalau korang tanya dgn marah, korang ingat diorang berhenti? NO! Diorang akan buat sembunyi2. Atau diorang akan duduk kat rumah lain. So, akan lebih sukar utk korang memantau pergerakan diorang. Apa yg korang leh buat, adalah diam. Jangan mengeji diorang. Tapi jangan juga sekali2 puji kalau diorang nampak cantik. Dont ever. But always keep telling him this; "walaupun aku diam, tak bermakna aku setuju". You have to say it like you say it to your lover. Penuh hati-hati dan kasih sayang. Kerana kata-kata yang penuh kasih sayang akan sentiasa bermain dalam ingatan..

Nasihat Yang Salah No.2= Memaki hamun bapok serta mencarut-carut

Akibat= Spt yg telah dinyatakan, bapok yg dimaki akan membalas kata-kata maki tersebut dengan lebih dahsyat malah jika kena dgn cuaca panas dan kering, akan naik segala kaki dan tangan bapok tersebut yer.. Perlu diingat sekali lagi, bapok adalah lelaki.. no wonder uols boleh masuk hospital juga kalau salah maki.. Tapi kalau maki bapok dalam internet, beranilah, sbb guna ANONYMOUS khannn.. kesian anjing2 tu.. so, akibatnya bapok2 ni pun apa lagi, keluarkanlah kuasa sakti dalam diri lalu menyumpah para anonymous yg anjing tu supaya menjadi sundal tujuh keturunan.. jgn tak taw, bapok ni mulut masin, itulah kuasa Allah, setiap kekurangan diberikan kelebihan yg lain.. sumpahan bapok memang menjadi.. tak caya? cuba la maki bapok... wakakaka

Cara Yang Betul= Macam yg dinyatakan, nak cakap apa2 pun kat bapok, cakap dengan ramah, sbb bapok akan membalas dgn seribu keramahan dan kelembutan.. tak payahla korang nak cakap, "ala nanti kalau cakap elok2 takut diorang ingat aku suka kat diorang pulak.." hmm.. tk payah la nk berangan.. klau dh rasa muka tu hensem sgt, kenapa tk dapat jd model? tetap jugak kais pagi mkn pagi khannn... tp ada hati nk merendahkan org lain..

Nasihat Yg Salah No3= Mengadakan kem bina negara di kalangan bapok2 muda peringkat sekolah menengah atau universiti

Akibat= Oh My God!! Satu tindakan yg sangat salah. Apa yg diharapkan? Supaya mereka menjadi lebih keras? What the fux.. Akibatnya sangatlah tidak bagus. Tau kenapa? Sbb para bapok yang dikumpul dr setiap sekolah atau universiti ini akan bagaikan berada dlm satu perhimpunan besar para bapok, lalu mereka akan bertukar-tukar pandangan bagaimana utk sneak out dr family yg tidak memahami, bagaimana utk mencantikkan diri dgn lebih vogue lg, bagaimana utk memilih pil hormon yg sesuai utk diri masing-masing... Itu kah yg masyarakat mahukan? tidak... tetapi itulah yg berlaku.. semakin anda tidak memahami apa itu bapok, semakin sukar utk anda menyelesaikan kerumitan yg dihadapi

Cara Yang Betul= Adakan satu kem khas terhadap ibubapa/ guru/ pensyarah yang mempunyai anak/ pelajar bapok. Beri segala maklumat yg perlu supaya mereka tahu apa yg perlu mereka lakukan. Di sana mereka boleh bertukar pandangan dan pengalaman. Yg mana mereka fikir betul, yg mana rupanya salah. Tetapi sgt penting utk memastikan siapa yg akan menjadi moderator. Siapa yg akan menjadi pembimbing dlm kem tersebut. Beliau mestilah mempunyai ilmu yang tinggi dalam bidang psikologi dan agama. Kerana jika dia hanya mempunyai ilmu psikologi tanpa agama, ia akan mendorong matlamat supaya menghalalkan cara. Manakala agama tanpa ilmu psikologi akan menjadikan si pendakwah berbangga dan riak dan dalam hatinya sentiasa mengatakan bahawa dirinya akan masuk syurga teratas kerana ilmu yg dipunyainya, tanpa memikir hati manusia lain yg terbentuk melalui persekitaran dan kognetif yang berbeza..

So setakat ni, itu je lah dulu ye.. nanti saya akan terbitkan sebuah buku khas ye kerana point yg ada terlalu banyak sebenarnya. Jadi bolehlah nanti buku itu dijadikan panduan kpd mereka yg mempunyai anak/ abang/ adik/ pakcik/ sedara/ jiran/ murid/ pelajar/ cikgu/ pensyarah/ doktor/ pesakit/ pekerja/ bos, yang bapok... Sebelum itu, mari kita sama-sama membaca satu contoh kata nasihat yg saya rasa amat sopan dan berbudi pekerti dalam pada mahu menegur sy.. ini lembaran surat beliau..

Kak Tie said...
Salam Dek,Mula2 akak nak mohon maaf, kerana kehadiran akak ini .Tangan ni rasa gatal lak nak mengomen...akak tengok wajah adek ni, memang cantik. Bukan nak ngampu, tapi betul2 ikhlas ni, wajah lembut dan menawan... ingat betul2 perempuan. Tapi, adek ni bukan pompuan, kan ? Tak mengapa laa... itu kan anugerah tuhan. Cuma akak harap, adek jagalah diri adek sebaik2nya. Sayangilah tubuh adek yang cantik ni. Hargailah apa yang adek ada sekarang. Kita tak tahu ke mana arah tuju kita pada masa akan datang. Kat mana pula kita akan berada. Hati2lah dek. Apa yang kita buat, apa yang kita makan dan apa yang kita tinggalkan. Insyaallah.... Tuhan itu maha mendengar dan maha menyayangi... Akak ni bukan nak nasihat kat adek sorang, tapi cuba mengingati diri sendiri... minta maaflah dek, kalau2 adek rasa tersinggung....wasalam.P/s : Terpulanglah pada adek. Kalau tak suka komen ni, buangkan je dlm tong sampah.
March 31, 2009 12:09 AM


Nampak tak apa yg sy cuba katakan td... cara beliau menulis warkah ini, penuh isi maksud tersirat dan hati-hati.. Esp ayat "Hati2lah dek. Apa yang kita buat, apa yang kita makan dan apa yang kita tinggalkan. Insyaallah.... Tuhan itu maha mendengar dan maha menyayangi... "
oh my... thanx Kak Tie.. i will remember your words forever.. and try my best utk tidak tinggalkan apa yg sepatutnya sy tak tinggalkan.. thnx..

So kepada semua, sampai sini saja, berjumpa kita di lain masa, wabillahitaufiqwalhidayah, wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

30 comments:

mummYaeesh said...

wow sgt infomatif!yelah hanya jauhari mengenal manikam..berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul! wah..tetiba keluar segala pepatah yg ada kan??

IBU KUMBANG said...

Betul apa yang ko cakap tu. Aku setuju sangat! Aku respect ngan parents korang (kak senduk, ko ngan kak bed, orang lain aku x explore sgt), nakal2 korang pun aku tengok, korang still ada batas! aku percaya sangat suatu hari nanti korang berubah.. Aku doakan sangat nok! Apa yang dah jadi tu biarkanlah, jadikan je sebagai panduan dan pengajaran.. apa yang penting ari ni dan esok. Nok, ko teruskanla tulis pasal pengalaman2 ko sebagai bapok ni, atleast biar terbukak minda ni. thanks!

Kak Senduk said...

tu dia ustazah qomarijaddah dah meroyan..tahniah ustazah...cara ustazah mendidik masyarakat sekeliling amat berkesan sekali

ape yang ustazah cakap tu mmg pernah terjadi pada ustazah kan..so ustazah bercakap berdasarkan pengalaman kan...bagus ustazah ni..

ustazah ni dah lah cantek, comel, macam ustazah sebenar, baik hati, kasim, warak....opsss silap

sebanrnya ustazah..ade banyak lagi cara yang harus kita buat untuk menegur bapok..bg kak senduk..kita patut didik masyarakat luar seperti, mat rempit, mak orang, jiran dan orag lain supaya memahami bapok..bukan tujuan nak menyokong tapi untuk mendidik mereka siapa bapok ini...

gitu..ape pun ustazah i mmg suka ceramah sebegini..bila ustazah nak buat ceramah kali kedua..x sabar nak dengar...

sebelum saya terlupa..nak tanya ustazah ni..ustazah ni ke yang buat statement "saya lah bapok bisex itew..?"...kalau bapok kenape jadi ustazah..opsss..larikkkkk

TOYOK said...

ko relax je yan.. aku kenal ko lama dah.. aku yg tanam uri ko.. diowang semua nasihat ko salah tuh.. diowang kena dengar nasihat dari aku... baru diowang tau an an an... challo bateyyy

datin cik sal said...

norks melk sgt setuju~! kaw taw.. sbb masyarakat yg hina melk lah melk menjauhkan diri dr masjid.. ada ka pakcik tuh sound melk haram jejak masjid dgn kening pantis bagai... kaw tak tershampak??? trus melk pp tersinggung... tp bila melk buat lagu tuh... org lain nampak tu suma salah melk la jugak kan... sbb ko mls nak semayang bagai... motip suma salah melk**emo**matila melk kene panah petir pasni~~huhu

ILAlala said...

haa.kalu mcm tuh,g lah sumpah matrempit tak reti bhse menyusah kan org meragut/merogol ank dare org tuh mati putus kepale.mulut kan masenn.sumpah menyumpah kat matrempit lg bgus.hilang beban masyrakat:)

Jabberish said...

Sahabat,

aku sangat suke dgn cara pemikiran kau..walaupun aku mmg tade rasa double standard pada golongan istimewa ini..sbb aku paham & sedar setiap ape Tuhan ciptakan itu ade sebabnya..

terima kasih atas info yg bergune ini yg buleh ku basuh minda pada golongan yg pemikiran sempit terhadap kaum bapok / drag.

Ye btol kite pun takan tau..suatu ari nanti anak2 sendiri atau sedara sendiri tergolong dlm bapok..so mmg tak perlu memandang serong atau memcaci kaum sebegini..

Unless kalu org tu buat taik pada kaum bapok..mmg la nak kena.

Betol cakap Kak Tie..ko jaga diri ko baik2 & jauhkan diri dari hal yg sepatutnya.

arep said...

nok.. mak menunggu kelahiran buku u ols itew... mak booked awal2 k.

Meen Zuleyka said...

setuju gak...u blh jdi PA PM yg bru...

VersedAnggerik said...

a very enlightening post.

at least U tell it as it is!

i'm shin... i'm inesen said...

shin baca entri ni ngan hati yg inesen.. mmg sah sah perasaan inesen ni terbit dari orang yg layak selayaknya ajer ngee~

semoga ada perubahan lepas membaca entri ni... dan juga perubahan pada penulis blog ni skali.. jaga diri bebaik..

Cakap Kosong said...

betulkan nok! sebelum kita nak cari salah orang ......baiklah kita muhasabah diri sendiri dulu....tak salah nak menegur ...tapi mesti menegur secara berhemah!wassalam!!!

pulasperut said...

aku nih golongan normal. tp aku xpnh kutuk golongan cam nko. aku pun ramai gak kwn yg mcm nko. diorg sumer baik kalo kite pandai lyn. so.. enjoy lah ngan idup nko ye. kalo asyik nak ikutkan ape org kate, xidup kite atas bumi nih. heheh..

mummYaeesh said...

aiseyman takde cbox lak nak tinggal pesan...tq sbb jd follower weols..nnt jgn lupe email detail ek!

btw..aritu tgk ponti anak remaja..tetiba ada uols!wah!

pu3 bulan said...

yuppp...pu3 stuju shangat..actually baPok x asiNg dari kiTA...da Ramai sHangat....but so far doRang sume ok...xter laWh meLampau shanGat..

pu3 bulan said...

yup..acTually pu3 setuJu doRAng xtew laWh terOk sHangat pOwn...n kaWn ngan baPok nieYh lagi beSh taw...sBb doRang active n Open bila bfIkir..

Didiey^DueL said...

hi friend,jez pangey aku Dy n aku seorang perempuan yg phm ttg perasaan seorang bapok/nyah.aku sokong ape ko ckp..aku ada seorang sahabat rapat dr form 1 til now kitaorg dh membesar sama2, dh berumur 25thn..die pon spesis ko..dlu die seorang lelaki..tp since form 2 die mula brubah skit demi sedikit..ms tu rmai kwn2 yg mula membenci kwn rapat aku ni..mcm2 derang wat..caci,maki,kutuk,kena sepak trajang n mcm2 lg sejak die bertukar jd 2 alam ni..die sllu ngadu kt aku..actually die pn xnak jd cmni..tp naluri die lebih terdorong menyukai seorang laki n berkeinginan utk cantik spt gal len..mula2 aku cuba nasihat n mrh2 beliau..tp da satu ari aku nmpk kwn aku nangis, xsampe ati aku biakan xcmtu..bila kami berdua kua sama2 rmai mata memandang n rmai juga yg aku dgr yg caci2 kwn aku ni..aku plg benci manusia cm2, xhormati org langsung..sedangkan yg caci tu..mat2 rempit yg pemalas n suka rosakkan ank dara org, merompak, buang masa n malas bekerja..igt derang baik sgt ke..kwn aku tu, bkn xcuba ubah,,..ms die dgn aku..die dh kembali brubah sikit2 after aku tegur n tuka pendapat mengapa die nk jd cmtu?ttpi, after aku tepaksa pindah,segala2nya brubah kembali..n die kembali jd bapok..dsbbkan..mengenali kenalan yg spesis dgnnye..maka, naluri tuk jd begitu amat kuat..kdg2 aku kembali visit kwn aku tu,aku nasihat npe jd cmni?die diam je..tp if org selain aku tnye dh lama..kena rimbokk (belasah), pnh skali aku tgk die rimbok sorang gal yg lalu lalang tibe2 duk kutuk2 kwn aku ni, sib bek aku suh stop,if x..parah gal tu..hahhaha,pdn muka ko pompuan..xsyg mulut, org xkaco ko, ko kaco org..akhir sekali, aku stil doakan kwn rapat aku akn brubah satu hari t..n ku xpnt2 bg support dkt beliau..dgn harapan beliau blh brubah 1 ari nnt..coz aku syg kwn aku tu..pondan ni yg aku suka..die lbh sensitip dr gal..blh jd pendengar setia n beri pendapat..serta psl kwn2..if minta tlg ...xde hal nye lah!semangat kwn2..:) ok,la...pa pe pun..utk ko juga..bg penulis blog ni..wish u all d best..aku akn sentiasa doakn ko n kwn rapat n bapok2 lain..slow2 brubah pn xpe..sbb aku pnh nmpk seniri slh sorang kwn aku yg bapok gak..mati dsbbkn HIV..n pas die tau die nk mati..die dh mula bertuka..aku tergejut ms aku g umh beliau..die sedang sujud pada-NYa yg esa...aku rs aman..melihat beliau..amin...n..

@LiYaNNuaR said...

sgt2 stuju nokkkk...

Myraa said...

dear, saya setuju sangat2. saya pun ada gak kawan bapok nih. and act best kawan dengan bapok sbb diorg mmg best laah.

edan coba said...

salam kenal u!!!!!
meletop blog u!!!
:D

jom singgah blog i lak!

Terry said...

yeah. I agree 100% with what you said. memang informative and at the same time, comical. haha :)
tersenyum jer I bila baca post nieh! haha.

Noks! Maju ke hadapan! *entah apa la aku dok merapu. mahaha.

SHAHIRAH KHAIRUDIN said...

hye..
i suke n3 ni. ye la, kdg2 org ni kalau nak menegur ikut dan je. ade pulak yg rasa diri tu mcm bagos sgt. at least n3 u ni dpt la bg sikit panduan utk kitaorg yg tak tau ni..
ekceli i perempuan n i ade sorang kawan baik
kwn i ni lelaki, dressing die pun mmg smart and tak penah pulak nampak die dressing mcm perempuan
die pandai buat hantaran, g kelas mekap
walaupun secara fizikalnya die ni lelaki, tp die ni lembut la
i mean kdg2 die gedik mcm nyah. bile keluar shopping dgn die, nmpk dress yg meletop, die akan ckp kalau org ni perempuan, org pakai dress cmni.
agak-agak ada kemungkinan tak kwn i ni drag nnt? bukan ape, i sygkan die..

Indra said...

i like ur blog~

keep it up ya! =)

myFamilybiz4u said...

blog yg bestt...njoy reading :)

myFamilybiz4u said...

blog yg bestt...njoy reading heree...jum visit my bloggg...
http://myfamilybiz4u.blogspot.com

norra rosly said...

salam..sori mnyibukkan diri kt cni..tjuan jd follower sbb nk bg minda sy t'buka..nk tau psl khidupan yg lain dt diri sy..

Abu Muhammad Mohd Ikram said...

Assalamua'alaikum.. saya add jadi follower.. saja mencari sesuatu yang baru.. jemput ke blog saya.. :)

http://muslimin88.blogspot.com/

Abu Muhammad said...

Saya baca apa yang ditulis.. secara jujurnya saya setuju. Saya sendiri benci dengan pendekatan memaki hamun orang walau daripada pihak mana benda tu datang. Sebab Nabi SAW tak macam tu..

Mmg di dalam berdakwah pendekatan mesti betul.. bila bercakap soal hukum, hukum tu secara umum, tetapi bila nak mnghukum secara khusus, perlu penelitian sebagai contoh soal backgroud.

Saya bagi contoh kisah dibawah ni. Tgk bagaimana pendekatan daripada our beloved prophet...

“Seorang lelaki bernama ‘Abdullah, digelar ‘himar’ (kaldai). Dia pernah menyebabkan Rasulullah s.a.w ketawa. Juga pernah Nabi s.a.w. menyebatnya (menjatuhkan hukuman) disebabkan kesalahan meminum arak. Pada suatu hari dia ditangkap lagi (disebabkan kesalahan meminum arak), maka baginda pun menghukum lalu dia disebat. Seorang lelaki berkata: “Ya Allah! Laknatilah dia, alangkah kerap dia ditangkap”. Lantas Nabi s.a.w pun bersabda: “Jangan kamu semua melaknatinya! Demi Allah apa yang aku tahu dia mencintai Allah dan RasulNya”. (Riwayat al-Bukhari)

Bekas mufti perlis(Dr Mohd Asri) ade buat sikit komentar pasal hadis tu.. insyaAllah nak baca boleh pi website ni..

http://drmaza.com/home/?p=691%20retrieved%20September%2030,%202009

wallahu'alam

lidey said...

haha... nice entry :)

budakcantekangat said...

sangat suke.sangat best.sgt bermakna.kalau publicly publish mcm kat fb lagi bgus amor,biar org2 di luar sana yg dok mengeji bapok itula inila tau n sentap sesentapnya.geram tau kdg2 kat frenster or mespes (dlu la mase tgh zmn2 kgmlngn 2 jadah tu kan) ade org wat club anti-sotong la.kejadahh.sbb diorg rse diorg tu sempurna padahl hati lebih hitam dr arang.sbb ape,sebab mengutuk ciptaan Allah yg lain.

AMOR LOVE AMOR CINTA

It'll all get better in time right? No matter how hard....

CANTEKK?????

CANTEKK?????